Fråga 2020/21:1814 Dumpning av smutsig snö i vattendrag

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

År efter år har vi fått läsa om lastbilar som dumpar smutsig snö i olika vattendrag, däribland i Mälaren som vi kan ta som exempel. I snön som legat på Stockholms gator finns både metaller och stora mängder plastskräp. Till följd av att Stockholms stad i hela 15 års tid har sökt och fått dispens för att göra just detta kan det fortfarande ske, trots att det är olagligt.

Det är inte konstigt att så sker. På Stockholms gator samlas enorma mängder snö, och den måste bort. Problemet är med andra ord att det saknas ett bra sätt att dumpa snön med tillhörande smuts och föroreningar. Att man inte funnit ett sätt att lösa detta på 15 år, i Stockholms fall, är minst sagt skandalöst. Det är således också oerhört märkligt att det miljöpartistiska styret i Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd med gott samvete tillåter detta, samtidigt som man talar sig varm för den ineffektiva – samt i många fall kontraproduktiva – skatten på plastkassar och andra engångsartiklar av plast.

Beslut om dispens för denna miljöförstörande verksamhet hanteras inte på nationell nivå, ej heller de beslut som fattas inom ramen för Stockholms stads verksamhet. Problemet sträcker sig dock längre än att bara innefatta Stockholm. Värnandet av miljön är en nationell angelägenhet.

Mot bakgrund av detta önskas miljö- och klimatminister Per Bolund svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra i syfte att förhindra att tonvis med föroreningar, såsom plastavfall, metaller och annat skräp dumpas i våra vattendrag runt om i landet?