Fråga 2020/21:1810 Behovet av en återvandringsmyndighet

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under en lång tid i Sverige var det tabubelagt att över huvud taget diskutera volymer och kostnader när det kom till invandring. Denna åsiktskorridor bidrog starkt till flera år av naiv massinvandring till Sverige, vilken har brutit ned vårt land och dess välstånd samt kraftigt försämrat tryggheten och gemenskapen i samhället. Sent omsider har nu även andra partier börjat våga tala om volymer på invandringen till Sverige. Den utvecklingen var sannolik direkt oundviklig givet hur det allmänna stödet för minskad invandring har vuxit. Även om andra partier nu nyktrat till något och till viss del begränsat migrationen till Sverige är de årliga volymerna ändock för höga, och riktiga assimilationspolitiska åtgärder lyser än med sin frånvaro.

Att endast minska migrationen till Sverige är dock på intet sätt tillräckligt, utan i stället återfinns ett skriande behov av en omfattande återvandring. Detta då det inte återfinns någon naturlag som säger att samtliga asylsökande som under oklara förhållanden, och i strid mot Dublinförordningen dykt upp i Sverige, ska få stanna här för alltid – än mindre att de ska få välkomna hit släkt och vänner. Att hälften av de asylsökande som anlände 2015 nu fått uppehållstillstånd är direkt olämpligt och bör ses över. I de fall som uppehållstillstånden delades ut på felaktiga grunder bör desamma rivas upp. Har man initierat sin vistelse i Sverige med att ljuga för svenska myndigheter har man inte här att göra, vistas man här illegalt har man inte här att göra, om man som utländsk medborgare begår brott har man inte här att göra, och så vidare.

Sammanfattningsvis kan konstateras att antalet utlänningar som står i behov av utvisning till sina hemländer är stort, och för att möjliggöra dessa utvisningar återfinns ett behov av en särskild återvandringsmyndighet – något jag med flera har motionerat om (2020/21:3123). Migrationsverket har återkommande misslyckats med sitt uppdrag och kan omöjligt anses ha vad som krävs för att administrera den framtida återvandringen.

Återvandringsmyndigheten skulle exempelvis kunna tilldelas mandatet att se över tidigare bifallna asylansökningar för att finna ärenden som beviljats på falska grunder – inte minst som en konsekvens av det överbelastade Migrationsverket och de nu genomförbara ålderskontrollerna. Därutöver skulle myndigheten kunna arbeta med familjeåterförening i den vederbörandes hemland eller närområde med mera.

Med anledning av det ovan beskrivna önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:


Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att etablera en återvandringsmyndighet?