Fråga 2020/21:1806 Åtgärder mot ökande spänningar mellan västvärlden och Ryssland

av Mats Nordberg (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under lång tid har vi nåtts av nyheter om människorättsbrott i såväl Kina som Ryssland. I Ryssland har pluralismen i politiken aktivt motarbetats av regeringen. Den politiska oppositionen fängslas, och möjligheterna till demonstrationer beskärs. Dessutom har en lång rad mord och mordförsök drabbat oppositionella politiker och journalister, och dessa brott har ofta skett med metoder och utrustning som pekar mot kopplingar till statliga organisationer snarare än mot rent brottsliga organisationer. I Kina hanteras den uiguriska minoriteten på en lång rad kränkande sätt, och vittnesmålen från västra Kina om dessa övergrepp blir allt fler.

Sverigedemokraterna fördömer, liksom övriga svenska partier, denna negativa utveckling såväl i den offentliga debatten som i vårt arbete i riksdagen. Samtidigt oroas vi över att klyftan mellan fullt ut demokratiska länder och länder med, eller närmast med, enpartisystem förefaller växa snabbt. Vi tror att det, samtidigt som vi kritiserar ovan nämnda stater, också är viktigt att samarbeta inom vissa områden.

EU har problem med leveranser av vaccin mot covid-19. Astra-Zenecas vaccin har dessutom hittills inte visat sig tillräckligt effektivt för att ges till den äldsta delen av Sveriges befolkning. Samtidigt har det ryska vaccinet Sputnik V visat goda prestanda i studier som klarat kritisk granskning och publicering med refereesystem i den medicinska tidskriften The Lancet.

Kanske kan just arbetet med bekämpningen av covid-19 erbjuda möjligheter att motverka de snabbt ökande spänningarna mellan Europa och Ryssland och i förlängningen även mellan Europa och Kina. Att köpa in ryskt eller kinesiskt vaccin skulle kunna tjäna det dubbla syftet att skynda på bekämpningen av covid-19 samtidigt som vi visar att vi – även om vi fördömer behandlingen av oppositionella i Ryssland och Kina liksom andra negativa tendenser – respekterar dessa länders vetenskap och vill upprätthålla och utveckla ett tekniskt samarbete

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är därför: 

 

Verkar ministern för att genom samarbete kring utvalda tekniska frågor, exempelvis kring vacciner mot covid-19, bidra till att motverka de generellt snabbt ökande spänningarna mellan västländerna och Ryssland, samtidigt som de pågående riktade sanktionerna fortsätter?