Fråga 2020/21:1801 De mest utsatta barnens rätt

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Uttalanden görs av experter inom juridik, exempelvis på Barnrättsbyrån och Barnrättscentrum, i en artikel i advokaten.se, nummer 1, 2021, årgång 87, om att det förekommer brister gällande barns rättigheter i juridiska sammanhang.

I artikeln lyfts brister fram, som att barn inte kommer till tals och inte kan kräva sin rätt samt resursbrister och strukturer som inte är anpassade efter barns behov och verklighet. Flera brister som noteras är bristande barnsyn, att man inte tar barn på allvar och inte ser barn som fullvärdiga personer som har rätt att bli lyssnade på. Det påpekas även att kompetensen hos dem som jobbar med barn varierar. Bristerna är som regel störst vad gäller de mest utsatta barnen.

Den problematik som återspeglas i artikelns uttalande från experter speglar det som Sverigedemokraterna lyft fram i ett flertal skriftliga frågor och interpellationer till då ansvariga statsråd. Hänvisningar har i dessa frågor och interpellationer gjorts från Sverigedemokraterna till aktuella utredningar kring barnens rättigheter, exempelvis den omfattande utredningen av barnkonventionens implementering i svensk rätt.

Fortfarande har inga konkreta svar framkommit som påvisar vad statsråd eller regeringen kommer att göra i praktiken för att åtgärda bristerna samt tillse att en stärkt rätt för barn erhålls.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Kommer statsrådet att lyssna in den juridiska expertisens råd och varningstecken samt utifrån detta agera kraftfullt för att alla barn, inte minst de mest utsatta barnen, ska ges stärkta rättigheter i juridiska sammanhang?