Fråga 2020/21:1795 Risk för driftsstopp i kärnkraftverken

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en artikel i Dagens Nyheter beskrivs det tydligt hur produktionschefen på Vattenfall har haft otaliga möten med energiministern och miljöministern för att påtala att mellanlagret i Oskarshamn för använt kärnbränsle snart är fullt. Enligt produktionschefen behövs det ett politiskt beslut innan sommaren för att utöka lagringen vid Oskarshamn och för att bygga ut slutförvaret i Forsmark.

Enligt artikeln har Vattenfall fört fram kraven i över ett år, men fortfarande har ingenting hänt. Östhammar står redo, men regeringen har ännu inte tagit beslut. Nu väntar alla berörda på ett regeringsbeslut innan sommaren, annars riskerar fler kärnkraft att behöva stängas på grund av att regeringen inte tar beslut i tid.

I artikeln är även kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Andreas Erlandsson (S), mycket kritisk till regeringen och anser att frågan brådskar. Han ger underbetyg till regeringens agerande.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer statsrådet i god tid innan sommaren 2021 att fatta beslut som gör att Sverige har tillräcklig lagringskapacitet för använt kärnbränsle så att sent agerande inte orsakar några risker för driftsstopp i kärnkraftverken på grund av bristande lagringskapacitet?