Fråga 2020/21:1784 Äganderätt och barkborreangrepp

av Åsa Coenraads (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Produktionsskogens värde är viktigt för den västmanländska ekonomin. Välskötta skogar ger dessutom allmänheten enklare tillgång till skog och mark genom anlagda vägar och parkeringsmöjligheter nära skogen. Välskötta och brukade skogar är bra för den unika svenska allemansrätten.

Tillgången till skog, frisk luft och den frihet som skogen ger har nyttjats av människor i generationer men fått en nyrenässans under coronapandemin. Förhoppningsvis kommer fler svenskar att fortsätta vandra i skog och mark även efter pandemin.

En förutsättning för att detta ska fungera är att någon sköter skogen och att den som vistas där respekterar äganderätten och värnar allemansrättens möjligheter.

En inskränkning av äganderätten kommer inte att gynna någon. Minskad samhällsekonomi, ogenomträngliga skogar och mindre kolsänkor för miljöns skull. Det är därför oroande att den nye miljö- och klimatministern på DN debatt den 7 februari lanserar en ny målsättning för svensk skogspolitik. En politik som skulle fördubbla mängden naturskyddad skog.

I dag sköts naturskyddad skog väldigt illa. Barkborren breder ut sig och skadar närliggande marker, där ägaren har en skyldighet att ta bort angripna träd, till skillnad från staten.

Jag vill därför fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur avser ministern att agera för att minska barkborreangreppen i statligt ägd skog?