Fråga 2020/21:1783 Täckning i hela landet

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Pandemin har påskyndat och tvingat fram nya sätt att ta sig an arbete hemifrån för yrkesgrupper som har möjlighet till detta. När regeringen och Folkhälsomyndigheten ger tydliga direktiv om att människor ska arbeta hemifrån i den utsträckning de kan, i syfte att minska folksamlingar och minimera människors kontakt med andra i onödan, blir möjligheten att följa dessa väldigt viktig.

Vi ser hur utvecklingen i tekniska tjänster har slagit rekord i användarantal. Dock stöter vi på problem för dem som bor på de platser i vårt land där man fortfarande inte har bredband eller motsvarade teknisk lösning för att kunna arbeta från hemmet via sin telefon/dator.

I Post- och telestyrelsens uppdrag ingår att främja tillgången till bredband och mobiltäckning i alla delar av landet. Trots det finns det fortsatt stora områden som är långt från denna målsättning. När infrastrukturen har dragits fram har tyvärr ”blinda” fläckar bildats mellan bredbandsmotorvägarna. Exempelvis har delar av Gnesta kommun, en grannkommun till Stockholms län, med relativt stora avstånd mellan boende på landsbygd fortsatt extremt dålig täckning, trots att kommunen ligger på rimligt pendlingsavstånd till huvudstaden. Än värre ser det ut i kommuner i landets västra och norra delar. Detta är en oacceptabel situation när mer och mer av samhället ställer om till flexibla arbetsformer – med eller utan pandemi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkra täckning i hela landet?