Fråga 2020/21:1782 Svenska kraftnäts syn på energifrågan

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Diskussionen i medierna den senaste tiden har mycket handlat om elenergibristen och att Sverige nu de kallaste dagarna importerar el som till stora delar produceras med fossila bränslen. Något som är helt emot den politik Sveriges riksdag beslutat, där man i stället står bakom att vi ska ha en fossilfri elenergi i våra elledningar.

En driftschef på Svenska kraftnät uttalade i en tv-intervju att en begränsning av elanvändandet de dagar det importeras mycket elenergi skulle vara bra för miljön.

Förvisso är det så, men finns det en politisk styrning av Svenska kraftnäts förhållningssätt till hur resursen elenergi ska användas och att man ska be svenska folket minska sin konsumtion? 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder:

 

Finns det i Svenska kraftnäts regleringsbrev någonting som anger att man ska försöka minska elenergiförbrukningen de dagar förbrukningen är hög för att minska effekten av elenergibrist, eller avser statsrådet att framgent förtydliga detta för att säkra att Svenska kraftnät inte uppmanar till minskad elkonsumtion på grund av exempelvis kyla?