Fråga 2020/21:1781 Statlig strategi för vindkraft på land och till sjöss

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I rapporten Nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad (ER 2021:2) skrivs bland annat:

”För att få en helhetsbild av planeringsförutsättningarna för vindkraft i Sverige skulle strategins planeringsunderlag och de statliga havsplanerna behövas samordnas. Detta eftersom det finns en tydlig koppling mellan vindkraftsutbyggnaden på land och till havs. Om det visar sig att förutsättningarna för landbaserad vindkraft är sämre än de utgångspunkter vi haft i denna strategi, innebär det att behoven av att etablera vindkraft i havsområden ökar. En samordning av planeringen på land och till havs är viktig för alla kustkommuner och kustlän som behöver förhålla sig till båda planeringsunderlagen. Någon samordning har dock inte varit möjligt inom ramen för strategiarbetet. Värt att nämna är också att kustzonen, som sträcker sig mellan strandlinjen och ut till havsplaneområdet, varken ingår i havsplanerna eller i denna strategi.”

Vid Geodatarådets seminarium i förra veckan redovisades att Sjöfartsverkets data om kustzonen är från 1800-talet och att en framställan till regeringen är på gång för att få fram dataunderlag för en  fungerande kustzonsplanering.

Havs- och vattenmyndigheten har lämnat över förslag till statliga havsplaner för Sverige till regeringen, som avses ta beslut senast 2021.

I Gävleborg finns planer på att bygga cirka 1 000 nya vindkraftverk, varav huvuddelen till havs inom ett område lika stort som Öland.

Det framstår som mycket märkligt att:

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få fram aktuellt planeringsunderlag och för att de stora brister som finns gällande kustzonen ska elimineras för att skapa en rättssäker demokratisk process för vindkraftsplanering?