av Ann-Sofie Alm (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
”Göteborgs Stad avstyrker förslaget Införandet av en familjevecka påbörjas Dvs 2020:24.
Förslaget som förbereds inför budgetpropositionen 2022 och som i huvudsak handlar om att från 2022-04-01 inleda införandet av en familjevecka i form av en familjedagspenning är en felprioritering av de samhällsproblem vi idag står inför.
Inte minst är regeringens förslag om införande av en familjevecka en obegriplig prioritering under rådande pandemi. Beräkningar från Svenskt Näringsliv uppskattar att införandet av familjeveckan innebär stora samhällsekonomiska kostnader som är väsentligt högre än de kostnader som regeringen har beräknat. Förslaget är oerhört kostsamt och dessutom ges inte full ersättning till kommuner och regioner. Vi ser en ökad otrygghet, en hårt belastad välfärd och långa vårdköer som hade behövt de resurser som regeringen istället väljer att lägga på en familjevecka.”
Texten ovan är ett remissvar från Göteborgs stad, en kommun i Västsverige. Svaret är deras, men oron delas av många kommuner som kämpar med att hålla ihop Sverige mitt i en brinnande pandemi och en ökande arbetslöshet, inte minst små kommuner som slet med att få ekonomin att gå ihop även innan pandemins framfart.
De ser tydliga prioriteringssvårigheter i välfärden om de inte får full kompensation vid ett eventuellt införande av familjeveckan.
Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:
Vad ska ministern och regeringen vidta för åtgärder för att möta kommunernas behov av extra resurser till den så viktiga kommunala välfärden när den kostsamma familjeveckan införs?