Fråga 2020/21:1772 Hot och hat i svenska oberoende medier

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Fredagen den 5 februari hade undertecknad en interpellationsdebatt med kultur- och demokratiminister Amanda Lind om nivån på det politiska samtalet i Sverige. Statsrådet försökte också bredda mina frågeställningar till att även handla om ”hat och hot”. En lika farlig som ibland helt bortsedd variant av detta är ju de angrepp utländska beskickningar riktar mot svenska oberoende medier. Särskilt Folkrepubliken Kina visar hög aktivitetsgrad.

Redaktör Lars Ströman och hans tidning Nerikes Allehanda speglar ofta händelseutvecklingen i Kina, Hongkong och Taiwan. Det är en rapportering som väcker misshag från Folkrepublikens ambassad i Stockholm. Kontakt tas för att lägga till rätta och försöka styra. I en nyhetsartikel i NA noteras nu att tidningen för tredje gången uppfattar sig hotad av beskickningen. Bland annat har brev sänts till redaktionen där ogillandet över en text angående Taiwan kommenteras med: ”We will continue to take all necessary measures to safeguard national sovereignty and territorial integrity.”

Lars Strömans konklusion: "All necessary measures" betyder alla nödvändiga åtgärder och det är nyckelord för användning av våld i diplomatiska sammanhang.

Anders Nilsson, tidningens chefredaktör, konstaterar: ”NA kommer aldrig att låta sig skrämmas till tystnad”.

Det är allvarligt ifall medier i Sverige uppfattar att de skräms eller hotas för att påverka innehållet eller enskilda formuleringar inom ramen för den fria opinionsbildningen och det som tryckfrihetsförordningen stadgar. Ytterst kanske för att tystas. Detta är också av betydelse när åtgärder ska sättas in mot ”hot och hat” i den svenska debatten.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur avser ministern och regeringen att i det viktiga arbetet mot ”hot och hat” i den svenska debatten se till att utländska ambassader inte ägnar sig åt detta gentemot svenska oberoende medier som helt i sin ordning använder sig av tryckfriheten på ett sätt som misshagar andra länder?