Fråga 2020/21:1771 Stöd till hotellbranschen

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Hotellbranschen har nu under drygt ett år befunnit sig i mer eller mindre mörker. De kommande månaderna ser det inte ut att lätta när det kommer till bokningar, då riktlinjer kvarstår kring resor. Vaccinationstakten håller inte den nivå vi önskat för att säkerställa att sommaren blir den lättnad vi så starkt önskar. Det här lämnar hotellbranschen fortsatt i mörker ytterligare månader framöver. De större hotellkedjorna signalerar att stöden som hittills tagits fram inte når fram och att de ”slår i taket” för hur stöd kan tas emot.

I en situation när upp till 90 procent av verksamheten uteblir på grund av pandemin, enligt Visita, och de regler för resor som lämnas av såväl regering som Folkhälsomyndigheten lämnar det hotellbranschen i en ohållbar fortsatt akut situation.

Ofta är det inom denna sektor som arbetstillfällen för unga människor och människor med utländsk bakgrund finns. Att dessa arbetstillfällen finns kvar efter krisen är av största vikt för att snabbt komma till stånd med att minska den höga arbetslösheten, framför allt inom de två ovan nämnda grupperna vilka utmärkt sig i att skjuta i höjden.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka hotellbranschens möjligheter att överleva pandemin?