Fråga 2020/21:1769 Ambulansers responstid vid hjärtstopp

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Responstiden för ambulanser vid hjärtstopp har fördubblats under de senaste 30 åren. Detta samtidigt som överlevnadschanserna för en person som utanför ett sjukhus drabbas av hjärtstopp har mer än fördubblats. Detta enligt en ny studie som Läkartidningen rapporterade om den 5 februari i år. I studien konstateras ett klart samband mellan ökade responstider och ökad dödlighet. Den korrelationen är föga förvånande, men pekar ändå på vikten av att hålla ned responstiderna.

Eftersom chansen för att överleva ett hjärtstopp är helt beroende av en kedja av insatser är responstiden från ambulans av högsta vikt. Framsteg på övriga områden utöver ambulansvården riskerar att tas ut om ambulanserna inte kommer ut snabbare än i dag.

I januaripartiernas budgetproposition för 2021 föreslog regeringen 100 miljoner kronor till en förstärkt ambulanssjukvård. Att mer resurser skjuts till är viktigt. Fokuset på kompetensutveckling av ambulanspersonal, bättre sjuktransporter och fler psykiatriambulanser som listas är behjärtansvärt. Men responstiderna förbättras inte.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta för att förkorta ambulansernas responstider?