Fråga 2020/21:1768 Den storskaliga vaccineringen

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccinationen går snart in i allt bredare faser. Inför den storskaliga vaccineringen är enkla bokningar och information avgörande. Framför allt vill jag lyfta våra årsrika, som har varit särskilt utsatta under pandemin. Även om flera årsrika har tillgång till dator och bank-id saknar många kunskap om hur man använder dessa. Det är därför positivt att allt fler regioner erbjuder bokning både digitalt och via telefonen, men det är långtifrån alla som erbjuder detta, och telefonbokningarna hanteras i dag av sjukvårdspersonalen.

Min uppfattning är att regeringen bör underlätta bokningsprocessen genom att ge en lämplig myndighet i uppdrag att bistå med bemanning för bland annat telefonbokningar och logistik. Detta skulle innebära både en enklare tillgång till vaccinering för alla årsrika runt om i landet och att sjukvårdspersonalen kan fokusera på sitt arbete i den kvalificerade sjukvården.

I och med flera försenade vaccinleveranser menar jag också att det kan komma att behövas en prioriteringsordning för den breda allmänheten om vaccinleveranserna blir begränsande för vaccineringstakten. Exempelvis skulle en prioritering då kunna göras enligt den lista över samhällsviktig verksamhet som MSB tagit fram och som användes som prioriteringsverktyg i samband med den utökade covidtestningen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är ministern och regeringen beredda att vidta dessa åtgärder inför den storskaliga covid-19-vaccineringen?