Fråga 2020/21:1767 Indoktrinering av elever i Hongkong

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den kinesiska kommunistregimen har efter sitt maktövertagande av Hongkong inlett arbetet med att indoktrinera nästa generation unga Hongkongbor, främst genom nya riktlinjer i skolornas läroplan. Genom att börja mata barn från sex års ålder med propaganda, delvis med hjälp av lekar och teaterpjäser, är tanken att ingen framöver ska ifrågasätta den nya så kallade säkerhetslagen.

Politiska budskap eller aktiviteter kommer att stoppas genom riktlinjerna, böcker gallras och skolorna kommer att tvingas kontrollera att allt detta efterföljs genom att rapportera till regimen. Det ligger i skolornas intresse att följa dessa riktlinjer; det är nämligen främst rektorer och lärare som straffas vid ett övertramp.

Vi är många som har konstaterat att principen om ett land, två system, är passé. Hongkong har förlorat sin demokrati, och dess invånare har förlorat sina möjligheter att leva fritt. Denna omställning går inte att föreställa sig.

Undertecknad är medveten om att utrikesministern engagerat sig för den här frågan tidigare, vilket är positivt. Tack vare att en majoritet i EU-nämnden har beslutat så, lyftes frågan om sanktioner mot Kina, vid EU-utrikesministermötet den 29 maj förra året – dessvärre utan stöd från någon annan medlemsstat. Utrikesministern har sedan dess återkommande betonat vikten av ett EU-gemensamt agerande, men sorgligt nog verkar det inte leda till att särskilt mycket händer.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta den närmaste tiden i syfte att öka pressen på Kina mot bakgrund av händelserna i Hongkong, och kan vi förvänta oss att hon agerar även om stöd saknas i övriga EU-kretsen?