Fråga 2020/21:1760 Länsstyrelsens kampanj för anonyma tips

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har dragit igång en kampanj på Facebook där man uppmanar folk att komma in med anonyma tips om olaglig jakt till länsstyrelsen. I kampanjfilmen understryks att den som vill lämna in ett tips bör göra det via ett vanligt brev och utan att ange namn och adress – allt för att vara anonym. Olaglig jakt ska självklart anmälas till i första hand Polismyndigheten för utredning och för eventuellt åtal och straff. Länsstyrelsen har vidare sin givna roll som tillsynsmyndighet. Det finns dock en uppenbar risk att länsstyrelsens uppmaning leder till att jaktkritiker skickar in okynnesanmälningar och tips i skydd av anonymiteten.

Det kan i sin tur leda till att jägare registreras i offentliga diarier hos länsstyrelsen utan en möjlighet att helt rentvå sitt namn. När länsstyrelsen fått frågor om hur de anonyma tipsen kommer att hanteras och om dessa kommer att vara belagda med sekretess har de inte kunnat ge några direkta svar (jämför artikeln i Svensk Jakt, publicerad den 9 februari 2021, kl. 9.30, på Svensk Jakts webbsida: ”Jägare ska anmälas anonymt för illegal jakt – oro för angiveri”). När polisen utreder brott råder generellt sett förundersökningssekretess – vilka regler länsstyrelsen anser gäller i dessa fall är höljt i dunkel. Det riskerar att drabba enskilda jägare som anmälts utan grund.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet fått information om detta nya arbetssätt och kampanjen på Facebook, och har statsrådet i så fall godkänt kampanjen?