Fråga 2020/21:1756 Tillkännagivande om kreditrestriktioner

av Jakob Forssmed (KD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

För snart ett år sedan riktade finansutskottet ett tillkännagivande till regeringen om att utvärdera effekterna och konsekvenserna av införda kreditrestriktioner på hushållen.

I betänkande 2019/20:FiU22 står det följande: ”Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen samlat bör utvärdera effekterna av makrotillsynsåtgärder och även återkomma med förslag till åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.”

Den senare delen av tillkännagivandet har regeringen delvis aviserat svar på, genom den utredning som bland annat ska utreda frågan om startlån. Men när det gäller den förra, om att utvärdera de samlade effekterna av makrotillsynsåtgärderna – kreditrestriktionerna som lagts på varandra –, har regeringen ännu inte agerat. För oss kristdemokrater är det oroväckande eftersom frågan är viktig för alla de som bor i eller vill bo i ett ägt boende. 

Vi har återkommande påpekat problemet med den påbyggnad av kreditrestriktioner som införts utan att någon tagit ansvar för helheten, inklusive påverkan på bostadsmarknaden. Bolånetak, första amorteringskravet och förstärkta amorteringskravet, bankernas egna stresstester och kalkylräntor där hushåll ska klara 7–8 procents ränta. Sammanlagt innebär det att ett hushåll testas mot utgifter som är fyra fem gånger högre än de verkliga utgifterna.

De samlade effekterna blir därför att många som har stabila inkomster stängs ute från att köpa ett eget boende. De som stängs ute får ofta i stället en sämre boendesituation i form av andrahandskontrakt och hyresbostäder med hög hyra, vilket medför mindre finansiella marginaler och lägre sparande. Och om människor hindras från att anpassa sin boendesituation uppstår samhälleliga förluster – för den enskilde, för de som hindras att köpa den enskildes bostad, för arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt.

Det är därför brådskande att regeringen genomför den översyn som riksdagen har begärt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

När kommer översynen av kreditrestriktionerna att göras och komma riksdagen till del?