Fråga 2020/21:1753 Anonyma mejl från kinesiska ambassaden

av Lotta Olsson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har en lång historia av yttrande- och pressfrihet. Dessa friheter är reglerade i lag och är två av våra grundlagar. Den svenska konstitutionen är tydlig med att varken främmande stat eller den svenska staten får hindra den fria pressen att publicera artiklar som är kritiska mot det svenska samhället eller mot främmande stater. Den svenska utrikespolitik som utgår från regeringen och riksdagen är den linje Sverige som stat står för. Pressen har en mycket friare roll, vilket är viktigt i väl fungerande rättsstater. Sverige är också ett av de länder i världen med högst demokratiindex, vilket vi ska vara mycket stolta över.

Kina är ett av de länder som ligger lägst på demokratiindex, och dess regim räknas som en diktatur. Det innebär att de lagar som styr i Sverige på intet sätt är desamma som de som styr i Kina. Nu har ett mejl utan personlig undertecknare, vilket i sig är anmärkningsvärt, skickats från den kinesiska ambassaden i Stockholm till en tidning i mitt län, Nerikes Allehanda.

I mejlet anklagas Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman för att lägga sig i Kinas interna angelägenheter och för att bryta mot internationella normer. I det sammanhanget säger sig ambassaden vara beredd att ta till ”alla nödvändiga medel” mot dem som enligt Kinas ledning hotar dess suveränitet. Detta i sig är ett hot och ett brott mot den svenska grundlagen.

Mejlet blandar ihop vad pressen skriver och vad vår regering och riksdag uttalar och sätter ett likhetstecken. Man anser att tidningen inte får uttala åsikter om relationen mellan Taiwan och Kina, vilket är helt emot den svenska yttrandefriheten. Att dessutom ett mejl utan en personligt ansvarig avsändare skickas med ovan skrivna innebörd och med en önskan om en kommunikation är oartigt, oavsett om det kommer från en ambassad eller en person.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att för den kinesiska ambassaden påtala det olämpliga i att skicka anonyma mejl för att uppmana en ledarskribent att frångå den grundlagsskyddade yttrandefriheten bara för att Kina ogillar det?