Fråga 2020/21:1749 Brist på platser i verksamhetsförlagd utbildning

av Pia Steensland (KD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Den coronapandemi vi genomlever har medfört ett ökat intresse för att studera till vårdrelaterade yrken. Detta är något mycket positivt. Kristdemokraterna har redan före pandemin sett, och haft förslag för att åtgärda, den kompetensbrist som finns inom flera vårdrelaterade yrken. Det råder också stor brist på lärare.

I den aktuella forskningspropositionen aviserar regeringen avsikten att utveckla styrningen av varje enskilt lärosäte i syfte att exempelvis främja dess breda ansvar för samhällets kompetensförsörjning. Regeringen avser därför att sätta upp lärosätesspecifika mål för bland annat antal examina för vissa yrkesexamensutbildningar inom vård och skola samt följa upp respektive lärosätes måluppfyllelse inom ramen för myndighetsstyrningen.

För att säkra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården och skolan ser Kristdemokraterna, i stället för en detaljstyrning på lärosätesnivå, ett behov av att staten tar ett tydligare ansvar för planering och samordning av behovet av legitimerad personal inom vård och skola.

En avgörande förutsättning för att studenter som är antagna till exempelvis en vårdutbildning eller lärarutbildning också ska kunna ta sin examen i tid är att deras verksamhetsförlagda utbildning, VFU, fungerar och ges under goda förutsättningar. VFU bör kunna ges i närheten av där studenten bedriver sina studier, och det är viktigt att det finns en utbildad handledare för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.

I dag är det stora skillnader i tillgången till VFU-platser inom vårdyrken mellan landets 21 regioner. När det gäller regeringens förslag på lärosätesspecifika mål för examina för vissa yrkesexamensutbildningar inom hälso- och sjukvården menar Kristdemokraterna därför att det finns en risk för att den begränsade tillgång till VFU-platser i vissa regioner kommer att begränsa möjligheterna till efterfrågad utökning av utbildningsplatser på vissa lärosäten.

Kristdemokraterna har länge förespråkat ett statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården, vilket skulle kunna bidra till en mer likvärdig tillgång till VFU-platser över landet.

Sammantaget menar Kristdemokraterna att med en tydligare nationell kartläggning och planering av behovet av legitimerad personal inom vård och skola kan det sammantagna nationella behovet av kompetensförsörjning förutses och tillgodoses på ett bättre sätt. Därmed kan det också skapas bättre förutsättningar för en långsiktig planering för och fördelning av antalet utbildningsplatser mellan de olika lärosätena samt en god tillgång till VFU-platser över hela landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, utöver att inrätta de aviserade lärosätesspecifika målen för antal examina för vissa yrkesexamensutbildningar inom vård och skola, för att säkerställa kompetensförsörjningen och tillgången till platser i verksamhetsförlagd utbildning inom vård och skola?