Fråga 2020/21:1744 Statsbidragen inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning

av Johan Hultberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot svensk ekonomi och arbetsmarknad i stort, men olika kommuner och regioner är drabbade i väldigt varierad grad. Av Sveriges 290 kommuner är Strömstad hårdast drabbad. Som en direkt följd av gränsrestriktionerna, i kombination med den svenska regeringens otillräckliga och sena stöd till drabbade företag, har arbetslösheten i Strömstad fördubblats på mindre än ett år. Därtill är en mycket stor andel av den arbetsföra befolkningen antingen permitterad eller varslad om uppsägning. Som om detta inte vore illa nog hindras för närvarande gränspendlare från att ta sig till sina arbeten i Norge om de inte anses arbeta i samhällskritiska sektorer.

Behovet av utbildningsinsatser i norra Bohuslän är nu mycket stort. Särskilt efterfrågas yrkesinriktad vuxenutbildning som snabbt kan hjälpa personer att växla spår och möta den efterfrågan på kompetens som finns. Noden norra Bohuslän fick dock en mycket låg tilldelning av statsbidragen 2021 för regional yrkesinriktad vuxenutbildning i Sverige. Noden fick blott 27 procent av de sökta medlen för yrkesvux, och 17,4 procent avseende lärlingsvux. Det var faktiskt den sämsta tilldelningen i landet. Noden, som omfattar kommunerna Tanum, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Lysekil, skickade därför ett nödrop till Skolverket och Utbildningsdepartementet. Ett nödrop som dessvärre inte hörsammades.

Inom kort ska extra statsbidrag fördelas till den regionala yrkesinriktade vuxenutbildningen i landet. När dessa, liksom kommande, medel fördelas är det viktigt att hänsyn tas till hur coronapandemin snabbt har påverkat och förändrat utbildningsbehovet. Historiskt har arbetslösheten i norra Bohuslän varit låg och arbetsmarknaden god, vilket tycks missgynna noden när medel nu fördelas.

Vid fördelning av statsbidrag till vuxenutbildning ska Skolverket ta hänsyn till behovet av kompetens på arbetsmarknaden och arbetslöshetens omfattning, men coronapandemins snabba och stora effekter har uppenbarligen inte fått tillräckligt stort genomslag i myndighetens beräkningar och därav beslutade tilldelningar. Det måste vara ett systemfel när noden norra Bohuslän får lägst tilldelning av statsbidrag samtidigt som nodens kommuner drabbats hårt av pandemin. Ett systemfel som utbildningsministern behöver åtgärda. I Strömstad har arbetslösheten ökat med 100 procent på mindre än ett år. Nu måste regeringen ge Strömstad kommun och noden norra Bohuslän förutsättningar att möta den skenande arbetslösheten med kraftfulla utbildningsinsatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att statsbidragen till regional yrkesinriktad vuxenutbildning särskilt kommer de noder och kommuner till del som drabbats hårdast av pågående pandemi?