Fråga 2020/21:1743 Svenska Spel och riskerna för spelmissbruk

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Svenska Spel redovisar fortsatt god tillväxt för två av tre affärsområden med ökade intäkter för sportspel, nummerspel och lotter under det fjärde kvartalet 2020. Den digitala affären utvecklas starkt, och på produktsidan levererar koncernen såväl förbättrade spelupplevelser som försäljnings- och omsättningsrekord, skriver bolaget i en bokslutskommuniké. Man skriver vidare att den digitala affären ökar starkt och står för 48 procent (34) av koncernens intäkter under kvartalet och 46 procent (35) under helåret. Affärsområdet Tur slår omsättningsrekord online under kvartalet.

25 miljoner kronor har utbetalats till 8 814 föreningar genom Svenska Spels initiativ Gräsroten. Totalt betalades 45 miljoner kronor ut till föreningar under 2020, skriver bolaget vidare. Resultatet för koncernen uppgick till 1 874 miljoner kronor för Svenska Spel, så det är en mycket liten andel av vinsten som återinvesteras i det svenska föreningslivet.

Regeringen och statsrådet visade under 2020 en stark oro för hur spelbolagen agerar på marknaden och riskerna för att fler blir skuldsatta på grund av spel. Statens bolag Svenska Spel ökar rörelsemarginalen under pandemin, och som framgår av deras bokslut ökar den digitala affären starkt, vilket bolaget också skriver.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att statliga Svenska Spel följer statsrådets och regeringens ambitioner att minska risken för spelmissbruk?