Fråga 2020/21:174 Straffrättsligt skydd för barn

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Utökat skydd för barn som råkar ut för brott och bevittnar brott är helt nödvändigt för en barnrätt värd namnet.

I utredning, Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord (SOU:2019:32), föreslås att det ska införas en ny straffbestämmelse om barnfridsbrott i fjärde kapitlet brottsbalken. Ett särskilt straffansvar ska gälla för den som begår en brottslig gärning mot en närstående person och gärningen bevittnas av ett barn, detta om gärningen är ägnad att skada tryggheten eller tilliten hos barnet i förhållande till någon av dessa personer. Det föreslås även ett införande av en ny straffbestämmelse om uppmaning till självmord i fjärde kapitlet brottsbalken.

Remissvaren har inkommit. Sista svarsdatum var den 19 september 2019. Det vore riskabelt att detta viktiga ämnesområde får vänta, och många väntar på att utredningen och förslagen ska behandlas. Regeringen bör vara mån om att finna verktyg för att stävja den eskalerade brottsutvecklingen och barns utsatthet i denna. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att genomföra ett bättre skydd för barn, och när kommer det i så fall att finnas ett straffbestämmelse om barnfridsbrott som skyddar barn i Sverige?