Fråga 2020/21:1737 Respekt för svensk tryck- och yttrandefrihet

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Lars Ströman och Nerikes Allehanda speglar ofta händelseutvecklingen i Folkrepubliken Kina, Hongkong och Taiwan. Det är en rapportering som väcker misshag från Folkrepubliken Kinas ambassad i Stockholm. Kontakt tas för att lägga till rätta och försöka styra fria medier. I en nyhetsartikel i NA noteras nu att tidningen för tredje gången uppfattar sig hotad av beskickningen. Bland annat har brev sänts till redaktionen där ogillandet över en text angående Taiwan kommenteras med: ”We will continue to take all necessary measures to safeguard national sovereignty and territorial integrity.”

Lars Strömans konklusion: ”All necessary measures” betyder alla nödvändiga åtgärder och det är nyckelord för användning av våld i diplomatiska sammanhang.

Anders Nilsson, tidningens chefredaktör, konstaterar: ”NA kommer aldrig att låta sig skrämmas till tystnad”.

Det är allvarligt ifall medier i Sverige uppfattas att de skräms eller hotas för att påverka innehållet eller enskilda formuleringar inför ramen för den fria opinionsbildningen och det tryckfrihetsförordningen stadgar. Ytterst kanske för att tystas.

UD brukar framhäva hur ofta Folkrepubliken Kinas ambassadör kallas upp, och det klargörs från svensk sida hur den diplomatiska närvaron i vårt land förväntas agera. Och hit hör att inte hota eller ifrågasätta svensk tryckfrihet och den fria rätten till opinionsbildning – med begränsad framgång, som det aktuella exemplet med Nerikes Allehanda nu visar.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern och regeringen att försäkra sig om att Folkrepubliken Kinas diplomatiska representation i Sverige fullt ut respekterar vår tryck- och yttrandefrihet?