Fråga 2020/21:1733 Bondeprotester i Indien

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I september 2020 initierade den indiska regeringen tre jordbrukslagar som kommer att påverka jordbrukssektorn i Indien. De tre lagarna av nyliberal art syftar till att överlåta mer makt till jordbruksföretag och stormarknadskedjor inom prissättning och kontrakt med bönder. En central del i protesterna mot lagarna handlar därför om att det så kallade mandisystemet kommer att urholkas, ett statligt system som garanterar ett visst pris på grödor. Dessutom har oppositionspartier i landet anklagat regeringen för att ha undvikit det parlamentariska förfarandet i framtagandet av lagarna.

Till en början tog fackföreningar i Indien en aktiv roll i att leda protesterna inom jordbruksrörelsen, en rörelse som efter detta har vuxit enormt. Främst hålls protester i Punjab och Haryana i norra Indien, som har spillt in till Delhi. Utöver hotet mot prisgarantin riskerar lagarna även att missgynna småskaliga bönders tillgång till mark, till förmån för jordbruksföretag. Detta sker i ett land vars halva befolkning arbetar inom jordbruk.

Samtidigt har en motreaktion väckts bland dem som är för regeringen och dess jordbrukslagar. En ilska växer nu mellan dessa två grupper. Bland annat har bilder på Greta Thunberg eldats upp av motdemonstranter efter att hon givit sitt stöd till de fredliga bondeprotesterna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att agera gentemot den indiska regeringen för att främja en fredlig och demokratisk process i ljuset av de senaste jordbrukslagarna?