Fråga 2020/21:1732 Internationellt arbete mot techjättarnas inskränkningar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Youtube, Facebook, Twitter och Instagram. De olika kanalerna för det fria ordet är många, och sociala medier har därför blivit en viktig yta för alla de aktörer som önskar sprida sina budskap. Dessa tjänster har kommit att bli en stor del av det offentliga samtalets infrastruktur, och de möjliggör för närapå vem som helst med tillgång till en mobiltelefon eller dator med internetuppkoppling att höras. Yttrandefriheten har med andra ord, tack vare dessa kanaler, fått sig ett ordentligt uppsving, då det kanske är lättare än någonsin att yttra sin åsikt.

Av just den anledningen är vi många som förfasas över den censur av internet som råder i ett antal totalitära stater. Likaväl vet vi att vi själva inte är helt befriade från just censur på internet. Riksdagsledamöter och andra folkvalda spärras, samtidigt som diverse olika mediesatsningar censureras. Ofta hänvisar de mäktiga kanalerna till ”communityregler” när de släcker ned stora konton med många följare. Det finns naturligtvis en poäng i att privata företag ska få ha egna regler, men någonstans finns en gräns när det stora antalet användare gör att företaget i fråga med hjälp av sitt inflytande blir en maktspelare.

I ett antal länder har man förstått allvaret med den censur som sker. Polen, men även den brittiska regeringen, har påbörjat arbetet med en ny lag vars syfte är att säkerställa att stora internetaktörer inte godtyckligt censurerar användares kommentarer. Vid ett brott mot lagen kan företaget i fråga komma att dömas till hårda böter alternativt själv riskera att blockeras från att verka i landet. Ironiskt nog har vi även hört tongångar från ett antal totalitära länders företrädare. I dessa säger man sig ha chockerats över den censur som amerikanska it-jättar sysslat med.

Totalitära stater såsom Turkiet och Ryssland har naturligtvis skäl att först se över yttrandefriheten i sina egna länder, men de utspel vi sett pekar ändå på ett uppenbart problem: Inte heller väst är befriat från godtyckliga och oacceptabla begränsningar i yttrandefriheten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för att i det internationella samfundet lyfta frågan om techjättarnas begränsningar av yttrandefriheten på nätet i syfte att komma till rätta med detta problem, och hur avser ministern i sådana fall att göra detta?