Fråga 2020/21:1731 Brottsligheten mot företagare

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

De flesta önskar att det ska vara tryggt att driva företag i Sverige. Verkligheten ser annorlunda ut. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många. I en aktuell rapport från Företagarna slås fast att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent 2017–2020. Vidare fastslås att andelen företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent under samma period. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt. Utsattheten för brott har framför allt ökat inom branscherna handel och tillverkning.

Gällande brottslighetens konsekvenser svarar 84 procent av de brottsutsatta företagarna att de upplever minskad tilltro till rättsväsendet. 79 procent har fått ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder. 42 procent uppger att utsattheten för brott leder till att planerade investeringar har skjutits upp eller uteblivit.

Detta är bekymmersamt inte minst mot bakgrund av att andelen som svarar nej på om polisens närvaro är tillräcklig för att de som företagare ska känna sig trygga ökat från 41 procent 2017 till 51 procent 2020. Ytterst står Sveriges rykte som ett bra land att investera i på spel, och dessutom vore konsekvenserna ödesdigra ifall driftiga svenskar avstår från att driva eget som en konsekvens av brottsligheten. Företagares förvärrade situation gällande brott måste därför bemötas och tryggas genom kraftfulla åtgärder.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka tryggheten för landets företagare?