Fråga 2020/21:173 Straffbarhet för uppmaning till självmord

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Uppmaning till självmord är ett minst sagt hänsynslöst och sadistiskt beteende. Statistik visar att år 2019 dog mer än 1 200 personer av suicid, varav många var unga personer. Det är svårt att avgöra hur många av dessa som uppmanats till suicid, delvis för att det är ett dolt problem, inte minst då uppmaning sker inom nära relationer. Sett till fall i olika länder beror det delvis på hur lagstiftningen är utformad, om och hur personer döms för uppmaning till suicid.

Enligt utredningen Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord (SOU 2019:32), finns förslag om att den som hetsar, uppmanar eller på annat sätt utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord under vissa förutsättningar ska kunna dömas för uppmaning till självmord. Straffskalan föreslås vara fängelse i högst två år. Det är ett år sedan remissvaren inkom.

Beteendet är hänsynslöst och klandervärt. Gärningen riktas mot grundläggande värden som rätten till liv och hälsa, vilka är legitima skyddsintressen som väger tungt. Att det fortfarande är lagligt i Sverige att hetsa eller instruera någon till att ta sitt liv går stick i stäv med den nollvision för självmord som riksdagen antog år 2008. Som med det mesta som har att göra med självmord är det väldigt tyst. Det tar också lång tid att få fram ett lagförslag, men det vore på tiden, inte minst för att värna en rätt för barn och unga. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att göra det straffbart att uppmana till självmord, och när kommer det i så fall att vara straffbart att uppmana till självmord i Sverige?