Fråga 2020/21:1726 Allmän vaccinering

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19. Att detta sker hör numera till vanligheterna; omständigheterna förändras och riktlinjer behöver revideras. Utifrån dessa nya rekommendationer föreslår Folkhälsomyndigheten att grupper med störst behov av skydd fortsatt prioriteras i olika faser från 1 till 4, där 1 är mest prioriterad.

Men den här gången var beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att ”socioekonomiska faktorer” ska ”beaktas” när man bestämmer vem som får vaccin före andra. ”Materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter och levnadsvanor” ska vägas in när turordningen bestäms för vem som ska prioriteras.

I den nationella planen för vaccination sägs även uttryckligen att ”papperslösa” ska prioriteras inom fas 3, något som innebär förtur gentemot alla svenska medborgare som hamnat i fas 4.

Risken är stor att en sådan här prioriteringsordning kommer att orsaka gränsdragningsproblematik för alla som är involverade i vaccineringen. För att inte tala om de uppenbara riskerna att det skapar splittring och spär på polariseringen i samhället.

Med anledning av ovanstående vill fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att den allmänna vaccineringen förblir just allmän?