Fråga 2020/21:1723 Romernas svåra situation i EU-länder under pandemin

av Maria Nilsson (L)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Romer är Europas största minoritet och spridda i olika länder. Gemensamt är en historia av övergrepp och utsatthet. Fortfarande är det många EU-länder som misslyckas med att leva upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter när det gäller den romska minoriteten.

Det situation som romerna tvingas leva i är på många sätt en skam för EU. På EU-nivå har fördömanden fällts och projekt har initierats men ingen reell förändring har skett. Så sent som i september godkände Europaparlamentet en resolution som krävde lika tillgång till utbildning, sysselsättning, sjukvård och bostäder med rättsligt bindande mål och en tillsynsmekanism på EU-nivå, med stöd av tillräcklig finansiering. Ledamöterna krävde även kompensation för offer som utsatts för tvångssterilisering samt ett slut på skolsegregering.

Under pandemin har situationen för redan utsatta grupper blivit allt sämre. En galopperande arbetslöshet i kombination med bristen på tillgänglig sjukvård samt fattigdom gör situationen ohållbar på många håll.

I rapporten Policing the pandemic – human rights violations in the enforcement of COVID-19 measurements från Amnesty International konstateras att de så kallade nedstängningar som har genomförts i en majoritet av EU-länderna har drabbat bland annat den romska minoriteten hårt, inte minst genom ytterligare stigmatisering.

Bara mellan mars och maj 2020 har Amnesty International dokumenterat flera fall där militären använts för att tvinga romer kvar i ”sina” bosättningar. Detta var åtgärder som specifikt riktades mot romska byar. Brittiska BBC World hade i förra veckan ett långt reportage från bulgariska Sliven där 25 000 romer bor under fullständigt katastrofala förhållanden.

Sverige är och ska vara en stark tillskyndare av det europeiska samarbetet. Det sätt som Europas romer behandlas på är ovärdigt. Europas romer behöver stöd och handlingskraft nu.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur avser statsrådet att uppmärksamma den romska minoritetens situation inom EU, speciellt med tanke på pandemin?