Fråga 2020/21:1720 Elpriserna

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen rapporterade nyhetssidan Fplus att energiminister Anders Ygeman (S) förbereder en ny ellag som kraftigt kan höja företagens elpriser.

Nu har regeringen lagt fram ett nytt förslag som även det kommer att höja elnotan för näringslivet. Det handlar om slopandet av anslutningsavgiften till stamnätet för havsbaserad vindkraft. I korthet har regeringen dragit slutsatsen att en sådan åtgärd kommer att skala upp produktionen i havbaserad vindkraft och därmed förse Sverige, i synnerhet elkrisdrabbade Skåne, med stabil och hög effekt.

Förslaget fick kritik redan 2018 då Energimyndigheten, på regeringens begäran, lämnade förslag på hur slopandet kunde utföras. I skrivelsen tog myndigheten tillfället i akt att varna för att  ”ett särskilt stöd för havsbaserad vindkraft inte är samhällsekonomiskt lönsamt”.

”Ett sådant stöd kommer att innebära begränsad kontroll över kostnaderna för staten och vid en omfattande utbyggnad av havsbaserad vindkraft riskerar de totala kostnaderna att bli höga”, skriver Energimyndigheten.

Att elkunderna får ta notan verkar regeringen vara medveten om. I sin konsekvensanalys skriver de att stödinsatsen kommer att bekostas av Svenska kraftnät och slutligen finansieras av nätkundskollektivet. Det kommer i sin tur att innebära betydande smällar för kunder i transmissionsnätet, med andra ord tunga elkonsumenter inom industrin. ”För kunder i transmissionsnätet skulle ökningen däremot vara kännbar, eftersom de skulle kunna få bära uppemot hälften av den totala kostnaden”, står det.

”I ett läge när Svenska Kraftnät säger att det är den ökade mängden vindkraft som gör att kostnaderna skenar säger nu regeringen att Svenska Kraftnät också ska lägga pengar på att bygga elnätet ut i havet. Svenska Kraftnät jobbar redan med att få plats med enorma investeringsplaner och nu ska de få ännu mer att göra. Samtidigt har Energimyndigheten kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt”, säger företrädare för Svenskt Näringsliv till Fplus.

Ytterligare motargument från Svenskt Näringsliv är att elproduktionen från havsbaserad vindkraft i framtiden kan stå på egna ben utan stöd från staten. Det är således inte här man behöver lägga sin fokus. ”Svensk Vindenergi säger själva att framåt 2040 kommer havsbaserad vindenergi inte att behöva den här typen av subvention för att vara lönsam. Man vill alltså i förtid driva in produktion som på sikt klarar sig själv och som redan är en etablerad teknik”, säger företrädare för Svenskt Näringsliv i samma artikel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Delar statsrådet Svenskt Näringslivs bedömning av konsekvenserna av regeringens förslag enligt ovan, och avser man i så fall att förändra det så att det inte innebär dyrare kostnad för Sveriges elkunder?