Fråga 2020/21:1718 Industrispionage

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

70 procent av Teknikföretagens medlemsföretag har utsatts för cyberattacker det senaste året enligt en ny undersökning från Teknikföretagen själva. Detta är en markant ökning i relation till förra årets siffra på 50 procent. Problembilden stärks även av att Säkerhetspolisen under 2020 påtalade problematiken med industrispionage i sin årsbok – i vilken de även pekade ut särskilda länder från vilka spionaget sker.

De stora svenska bolagen är förhållandevis vana och har byggt upp både kunskap om och förberedelser mot industrispionage. I stället är det de mindre företagen, inte sällan underleverantörer till de större svenska teknikbolagen, som ligger i farozonen.

Patrik Sandgren, ansvarig för digitaliseringsfrågor på Teknikföretagens näringspolitiska avdelning säger till följande till Fplus:

”Cyberattackerna har nått en så hög nivå av professionalism och industrialiseringen att svensk konkurrenskraft äventyras. Underrättelsemyndigheterna har därför blivit tydligare med att berätta vad de ser på radarn. Den teknikstöld som pågår kan ha stora konsekvenser för hela Sveriges ekonomi eftersom det kan leda till att nya teknologiska framsteg kommersialiseras utomlands. Vi riskerar i förlängningen alltså att bli utkonkurrerade av aktörer i andra länder som använder teknik som egentligen är utvecklad i Sverige och som de inte får betalt för.”

En onekligen ytterst dyster framtidsspaning. Mot denna bakgrund framgår det tydligt att mer behöver göras från politiskt håll, även om inrättandet av en cybermyndigheten är en början. 

Med anledning av det ovan beskrivna vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 
Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att begränsa industrispionage och dess skadeverkan för svenska bolag?