Fråga 2020/21:1717 Stöd till hotellbranschen

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den svenska hotellbranschen har under snart ett års tid befunnit sig i ett mörker, och i skrivande stund finns få tecken på att de går mot ljusare tider inom en snar framtid.

Med bara var tionde hotellrum i Sverige bokat är läget katastrofalt för branschen. Hotellens intäkter är 70–80 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol. Detta enligt besöksnäringens branschorganisation Visita som tagit fram aktuella siffror för näringen i februari. Nästan all omsättning har försvunnit, och under den senaste veckan har hotellens intäkter sjunkit med drygt 70 procent jämfört med i fjol. I Stockholm är läget än mer illa med 9 av 10 hotellrum obokade och ett intäktsras på 84 procent.

Jonas Siljhammar, vd för Visita, uttryckte situationen så här i Dagens industri den 8 februari:

”Det understryker den extremt svåra situationen där vi nu snart är elva månader in i ett stålbad för hotellen. Nästan all omsättning är borta och bokningsläget ser mycket dåligt ut.”

Risken är att företag som normalt är livsdugliga dukar under på grund av pandemin och konsekvenser av dess bekämpning. Nu befinner vi oss dessutom i en situation där redan beslutade stöd inte når de företag som har rätt till dem, alternativt inte ens är möjliga att söka än. Huvudproblemet är inte de stödpaket som regeringen, inte sällan efter påtryckning från oppositionen, levererat, utan i stället att stöden tycks ha svårt att nå fram. Ett av problemen som dock lyfts är att de större hotellkedjorna slagit i taket för stöden och således inte får ta del av ytterligare stöd.

Trots att Sverige har samlat i ladorna i alla år är vi ett av de länder som faktiskt har spenderat minst. Hotellen genomlider en vargavinter, och det är hög tid att få ut stöden till företagen.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:
 

Avser ministern och regeringen att vidta några ytterligare åtgärder för att underlätta för hotellbranschen?