Fråga 2020/21:1714 Byggnation på åkermark

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Trelleborgs kommun och Kriminalvårdsstyrelsen har presenterat en avsiktsförklaring att etablera ett fängelse i Trelleborgs kommun. Regeringsföreträdare har hyllat överenskommelsen. Enligt planerna kommer fängelset att etableras på cirka 50 hektar högvärdig åkermark, strax öster om Trelleborgs stadskärna. Marken, som tillhör Trelleborgs kommun, har hittills utarrenderats och brukats som jordbruksmark av högsta klass.

År 2017 presenterade regeringen sin livsmedelsstrategi, vilken riksdagen ställde sig bakom. I denna pekar regeringen ut produktiv åkermark som en produktionsresurs som måste värnas. Bland annat skriver regeringen: ”Regeringen anser att det är otillfredsställande att lagstiftningen inte tillämpas på avsett sätt och att det behöver säkerställas att hänsyn tas till jordbruksmarken i den fysiska planeringen.” Samtidigt agerar regeringens egna myndigheter alltså tvärtemot, och i stället för att välja att etablera fängelser på mindre produktiva marker väljer i detta fall Kriminalvården alltså att etablera sig på Sveriges och Europas mest produktiva åkermark.

Därför vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

På vilket sätt ämnar statsrådet agera för att säkerställa att regeringens livsmedelsstrategi får genomslag i de egna myndigheternas fysiska planering?