Fråga 2020/21:1713 Däckbyte och corona

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förra året gjordes det ett viktigt undantag för vinterdäcksbyten på grund av den rådande pandemin. Verkstäder måste få en längre tid på sig att byta däck även i år.  Vi närmar oss skiftessäsongen med stormsteg, och efter den 15 april är det förbjudet med dubbdäck.

I dag är det en extremt kort period mellan den 31 mars då man måste ha vinterdäck vid vinterväglag och den 15 april då man inte får ha dubbdäck.  På grund av den rådande pandemisituationen, med kunder som inte vill eller kan byta däck på grund av sämre bemanningsläge på verkstäderna, så ser branschen även i år ett behov av att förlänga tiden då man får köra med dubbdäck med minst två veckor. Det finns en överhängande risk för att branschen inte kommer att kunna skifta på alla bilar, och att de därmed blir olagliga att framföra efter den 15 april.

Sett till hela landet står dubbdäcken för cirka 60 procent av marknaden. Med cirka 4,8 miljoner bilar i trafik ska i värsta fall över 2 miljoner fordon hinnas med på två veckor. Ett antal av de 2,7 miljonerna med dubbdäck skiftar förvisso i förtid, men det är också väldigt väderberoende.

Regeringen borde därför även i år göra en lämplig ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar, TSFS 2009:19. Stöd för detta finns i 4 kap. 18a § tredje punkten.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att även i år underlätta byte från vinterdäck till sommardäck på ett coronasäkert sätt enligt beskrivningen enligt ovan?