Fråga 2020/21:1712 Samarbeten mellan olika aktörer i och med brexitavtalet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Brexit har förändrat relationen mellan EU och Storbritannien. Den inre marknaden gäller inte längre mellan de två parterna utan ett handelsavtal har ersatt den tidigare gemenskapen. Vi har under rådande förhållande fått EU:s bästa handelsavtal hitintills. Brexit kunde ha landat i ett betydligt svårare läge med en i värsta fall så kallad hård brexit. Därför ser vi ljust på att en överenskommelse nåddes i slutet av 2020. Nu finns det ett handelsavtal, men dagarna mellan överenskommelsen och det att avtalet trädde i kraft har varit få. Avtalet borde ha kommit på plats tidigare än till jul i slutet av december 2020 för att ge större möjligheter för anpassningar och att bygga kunskap inför övergången.

Det hade varit önskvärt, men så blev det inte. Våra svenska aktörer, såsom Kommerskollegium, Business Sweden och Tullverket, gör ett arbete utifrån läget för att det ska bli så bra som möjligt. Med detta sagt kommer det att finnas ”barnsjukdomar”, det vill säga att det är allt annat än lätt för våra företag av skilda slag som bedriver handel med Storbritannien att sätta sig in och förstå allting korrekt. Därför kräver inledningsfasen i övergången till det nya att företag som inte fullständigt fått till korrekta underlag kan komma att behöva hjälp och stöd för att göra rätt från början. Därför ser vi det som viktigt att den möjligheten ges så till vida att statens verk och aktörer har överseende med att detta är svår materia att lotsa sig igenom. Det ligger snårigheter i vardagsgöromål såsom att fylla i blanketter och annat som det kan uppkomma felaktigheter med, inte minst för de företag som är mindre och saknar de storas muskler.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka initiativ har statsrådet tagit, eller kommer att ta, för att säkra att alla svenska företag får så bra information, vägledning och stöd från de svenska verken, myndigheterna och aktörerna som möjligt så att inte oklarheter och omfattande problem uppstår och företagen själva med egna resurser behöver tolka rättsläget?