Fråga 2020/21:1711 Subventioner till havsbaserad vindkraft

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Som en del av energiöverenskommelsen har ett förslag presenterats om att minska anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft, och detta förslag är nu ute på remiss. Detta görs trots att den senaste tidens stress på energimarknaden i form av höga elpriser och import av el visar att energiöverenskommelsen leder utvecklingen i fel riktning.

Sveriges elleveranser har under lång tid kännetecknats av en hög elkvalitet och god driftssäkerhet. Ett flertal stora kraftstationer har under de senaste åren försvunnit från det svenska kraftsystemet vilket minskat svängmassan i kraftsystemet. Svängmassa ger en tröghet i systemet, och vatten- och kärnkraft är de energislag som bidrar med detta. Utvecklingen från hög elkvalitet och god driftssäkerhet till dagens situation har inte inträffat av en slump utan på grund av politisk styrning.

Nyligen kom även Svenskt Näringsliv med en rapport, Kraftsamling elförsörjning, som visar att kostnaderna i kraftsystemet utan kärnkraft är avsevärt högre och att stabiliteten mot störningar minskar. I stället för att införa mer av det som lett Sveriges energiförsörjning i fel riktning bör framtida eventuella styrmedel utformas för Sveriges stora utmaning, de säsongsmässiga variationerna. Förslaget om att subventionera havsbaserad vindkraft för elproducenterna på bekostnad av någon annan löser inte problemet utan tvärtom bidrar till det.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att gå vidare med ytterligare stöd till havsbaserad vindkraft i linje med det som den aktuella promemorian föreslår?