Fråga 2020/21:1709 En förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nu när den dansk-svenska mellanstatliga utredningen om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, HH, kommit är det av stort intresse vad den svenska regeringen avser att göra. Utredningen har pågått sedan 2018. Det är nu viktigt att regeringen håller frågan varm framåt och att det så viktiga lokaliseringsarbetet kan löpa på direkt så att HH-förbindelsen kan invigas 2030 och ingen tid förspills.

Representanter för nätverket HH2030-gruppen, som samlar över 40 kommuner, regioner, företag och bransch- och intresseorganisationer, delar en bild av att HH-förbindelsen behövs för att säkra konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning framåt.

I gruppen ingår representanter från Region Skåne, Region Hovedstaden, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Dansk Transport og Logistik, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Region Skåne, Helsingörs Kommune, Helsingborgs stad och från en rad andra kommuner, organisationer och företag. Gruppen bildades 2009. Nu är samtliga organisationer intresserade av hur regeringen ämnar agera framåt i frågan.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att låta lokaliseringsarbetet påbörjas så fort som möjligt för att få på plats en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör till 2030?