Fråga 2020/21:1706 Sexism och tystnadskultur inom polisen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I programmet Kalla fakta som sändes den 8 februari i år beskrivs en inre kultur där kvinnliga poliser tvingas utstå hämnd från kollegor och chefer. Kvinnor inom polisen ska ha larmat om sexism och blivit utfrysta och utsatta för hämndaktioner av kollegor och chefer. En berättelse i programmet kommer från en kvinnlig polis som själv gjort en polisanmälan.

Att det förekommer mobbing, trakasserier och sexism på arbetsplatser inom olika branscher runt om i landet är ett bekymmer, och det är alarmerande att tystnadskulturer tillåts råda i Sverige 2021. Att vår befolkning ska ha tillit till och respekt för polisen och deras arbete för att utreda och klara upp brott och att lagföra brottslingar är för mig givet. Jag hoppas och tror att det inte är ett utbrett fenomen utan en avart att det inom polisen pågår sexism. De personer som ägnar sig åt den typen av handlingar inom polisväsendet gör att förtroendet för myndigheten förstörs. Det är samma myndighet som ska klara ut när människor upplever sig trakasserade, misshandlade och till och med våldtagna. Det är också samma myndighet som ska ta fast och lagföra personer som utsatt kvinnor för handlingar. Då måste också alla veta och känna sig trygga med att myndigheten är fri från sexism och tystnadskultur.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet för avsikt att begära att Polismyndigheten tillsätter en oberoende utredning utifrån det som framkommer i Kalla fakta om sexism samt vidtar nödvändiga åtgärder om så behövs?