Fråga 2020/21:1704 Snabbare järnvägsförbindelse Stockholm–Oslo

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

En resa med tåg mellan Sveriges och Norges huvudstäder tar i dag cirka sex timmar, trots att sträckan inte är mycket längre än Göteborg–Stockholm, vilken tar drygt tre timmar. En så pass lång restid gör att man som resenär lätt föredrar att ta flyget. Sträckan borde ha en kraftig potential att öka antalet resande med tåg, givet att restiden minskar drastiskt. I projektet Oslo-Sthlm 2.55 finns det förslag och beräkningar på hur denna sträcka skulle kunna få en kortad restid till under tre timmar. Förutom att det skulle locka resenärer från flyg till tåget hade möjligheten att resa fram och tillbaka över dagen erhållits, varför arbetspendling skulle vara möjlig och positiva arbetsmarknadseffekter skulle uppnås.

För att sträckan Oslo–Stockholm skulle få en restid på under tre timmar finns ett behov av en dubbelspårsutbyggnad på flera sträckor, nytt spår på andra och en uppgradering till 250 kilometer i timmen på stora delar av sträckningen. Inom projektet Oslo-Sthlm 2.55 presenteras intressant material om hur en upprustning skulle kunna komma till stånd samt förslag till finansiering. Nu har norska regeringen med bred uppslutning i stortinget uttalat sig positivt till att samarbeta med Sverige i syfte att få till stånd en bättre järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna.

Från Sverigedemokraternas sida välkomnas ett samarbete med Norge för att på sikt få till stånd bättre förbindelser mellan våra länder. Nu hoppas vi att regeringen intensifierar arbetet och samtalen med norska regeringen för att få till stånd en snabbare järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Min fråga till infrastrukturminister Thomas Eneroth lyder därför:

 

Hur avser ministern att agera för att få till stånd en snabbare järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo?