Fråga 2020/21:1702 EU:s utrikeschefs besök i Ryssland

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

EU:s utrikeschef Josep Borrell har rest till Moskva för att möta sin ryske motsvarighet, ett besök som på intet sätt kan anses ha varit lyckat. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lyckades nämligen få Borrell att på en gemensam pressträff tydliggöra att EU inte planerar några nya sanktioner mot Ryssland. Borrell valde likaså att över huvud taget inte nämna Rysslands omfattande aggressioner som vi sett och som utmanar det europeiska säkerhetsläget. Ej heller såg vi en enda kommentar om Rysslands brott mot internationell rätt, såsom den ryska ockupationen av Krim samt krigföringen i östra Ukraina. I stället såg vi hur EU:s så kallade utrikesminister kritiserade USA:s politik gentemot Kuba, vilket inte helt oväntat möttes med varma instämmanden från Lavrov. Med andra ord har vi sett hur EU:s främsta företrädare för utrikesfrågor står i armkrok med diktaturerna Ryssland och Kuba, mot det demokratiska USA, Europas kanske främsta allierade.

Till råga på detta har det visat sig att Borrell valt att åka till Moskva på helt eget initiativ mitt i en tid då Putinregimen sysslar med omfattande förtryck av politiska motståndare. När så sker är det minsta man kunnat förvänta sig att Borrell lyfter just dessa övergrepp, men även här misslyckades han, och det verkade snarare som om han fullständigt struntade i att lyfta fundamentala europeiska värden, såsom rätten till yttrande- och åsiktsfrihet. I stället för att kraftigt fördöma arresteringen av den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj eller kanske rent av besöka honom eller hans stab i fängelset antydde Borrell att det inte fanns några ambitioner från EU:s sida att införa nya sanktioner mot Ryssland till följd av vad som skett Navalnyj. Detta trots att flera medlemsstater i EU har krävt sanktioner på högsta nivå.

Det vore illa nog om det slutade med detta, men så är inte fallet. I samband med detta besök har de ryska myndigheterna gripit och utvisat tre utländska diplomater, däribland en svensk, för att de påståtts ha deltagit vid en demonstration till förmån för Navalnyj och för demokrati och yttrandefrihet. Borrell borde ha protesterat mot detta oförsvarliga agerande från Rysslands sida, exempelvis genom att snabbt avsluta sitt besök i Moskva. Men icke – trots att utvisningen av diplomaterna är en direkt förolämpning mot hela EU.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på EU:s utrikeschef Josep Borrells resa till och agerande i Ryssland, och kan vi förvänta oss att statsrådet verkar för Borrells avgång?