Fråga 2020/21:1701 Samråd vid byggande av väg och järnväg

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vi är i behov av mycket ny infrastruktur i Sverige. Dels behöver vi underhålla det vi redan har, dels behöver vi bygga nytt på sina håll där vägen eller järnvägen är i väldigt dåligt skick. Vi har en stor underhållsskuld. 

I väglagen regleras hur samråd ska ske med berörda myndigheter, länsstyrelse, kommun och markägare vid byggande av exempelvis vägar. Detta är ett viktigt instrument som ska användas så alla som berörs av ett projekt kan och får komma till tals. Detta är extra viktigt för de markägare som blir drabbade av när nya vägar och järnvägar ska byggas. 

Just nu planeras för en ny dragning av riksväg 41 mellan Björketorp och Sundholmen i Marks kommun. Agerandet kring om samråd har genomförts eller ej diskuteras, och de synpunkter som bland annat markägarna tidigare lämnat har inte besvarats. Just nu ska berörda och markägare återigen skicka in sina synpunkter på hur den nya vägen är föreslagen att gå. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Anser ministern att dagens tillvägagångssätt för samråd mellan statliga Trafikverket och de berörda är tillräckligt och tillvaratar allas intressen, eller kommer mininstern att vidta några åtgärder?