Fråga 2020/21:1700 Samråd vid byggande av vatten- och avloppsledningar

av Mikael Larsson (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Vi är i behov av mycket ny samhällsviktig infrastruktur som nya vatten- och avloppsledningar samt elledningar i Sverige. 

I miljöbalken regleras hur samråd ska ske med berörda myndigheter, länsstyrelse, kommun och markägare vid byggande av exempelvis va-ledningar. Detta är ett viktigt instrument som ska användas, så att alla som berörs av ett projekt kan och får komma till tals. Detta är extra viktigt för de markägare som blir drabbade av när nya va-ledningar ska byggas. 

Vatten är ett av de viktigaste livsmedel vi har och behöver därför ha bra ledningar. Även behovet av nya och bra avloppsledningar är stort på många håll i Sverige. Just nu planeras för nya va-ledningar runt om i landet där markägare kan bli drabbade av hur nya ledningar ska dras. Här kommer just samrådsbehovet in och att man som exempelvis markägare ska kunna yttra sig över  hur man väljer att bygga samt lägga brunnar ovan mark. På en del håll har vatten- och/eller avloppsbrunnar placerats så att ett aktivt användande av marken för till exempel livsmedelsproduktion har försvårats. 

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund blir därför:

 

Anser ministern att dagens upplägg för samråd är tillräckligt och tillvaratar allas intressen, eller kommer ministern att vidta några åtgärder?