Fråga 2020/21:1697 Beskattning av påsar

av Mats Sander (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials har utvecklat nedbrytbara påsar som ser ut som plastpåsar men som kan användas upp till 50 gånger och sedan komposteras, även i hemmakomposter. Ändå anser både Skatteverket och Skatterättsnämnden att påsen ska beskattas som plastpåsar.

Gaia har, med EU:s miljöprogram Lifes satsningar som projektpartner, utvecklat den så kallade Gaiakassen. Materialet i påsen består av ett egenutvecklat material, Biodolomer, som är en sammansättning av flera förnybara råvaror med produktion i Sverige. Life, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU har lagt ned tiotals miljoner för att hjälpa till med utveckling av Biodolomer. Det är ett miljöanpassat material som inte bidrar till vare sig koldioxidutsläpp eller plastnedskräpning i form av mikroplaster.

Gaiakassen börjar komposteras redan vid 30–35 grader, vilket innebär att påsen fullkomligt bryts ned till jord i en hemmakompost. Detta till skillnad från många andra nedbrytbara biomaterial som kräver industriell kompostering.

Innovationen kan beskrivas som ett nytt ersättningsmaterial för plast. Materialet väntas kunna ersätta 80 procent av alla volymplaster, det vill säga ungefär 300 miljoner ton globalt på årsbasis. Det kan därför upplevas som snudd på provocerande att med miljö- och klimatåtgärder som argument beskatta produkter som ligger helt i linje med ambitionen att ställa om till ett cirkulärt flöde med just klimat- och miljöåtgärder i fokus. Moderaterna anser att skatten på plastbärkassar helt bör avskaffas, men i den mån skatten ska gälla ett tag till finns det åtminstone uppenbara skäl att undanta vissa miljövänliga bärkassar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att möjliggöra att mer miljövänliga, fossilfria och hemkomposterbara påsar inte ska träffas av platspåseskatten?