Fråga 2020/21:1696 Återinkallande av Försvarsberedningen före 2022

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vid frågestunden i riksdagen torsdag 4 februari vände jag mig till utrikesminister Ann Linde. Jag noterade att det nu finns flera viktiga säkerhetspolitiska frågor som förtjänar bredare parlamentarisk diskussion för att nå stöd, vilket kan vara önskvärt givet ambitionen om politisk bredd när det gäller för landet särskilt centrala områden. Hit hör exempelvis uppdateringen av en nationell säkerhetsstrategi, en eventuell solidaritetsförklaring riktad mot Storbritannien post-brexit samt hur vi fortsätter fördjupa relationerna med Finland.

Utrikesministern angav i sitt svar: ”Det finns en rad olika vägar där regeringen har samråd, information, diskussion och konsultation med riksdagen, till exempel i utrikesutskottet och inför EU-nämnden, där många utrikesfrågor som har föregåtts av diskussioner i utrikesutskottet tas upp. Vid särskilda tillfällen har vi också möjlighet att informera och rådgöra med riksdagen i Utrikesnämnden. Sedan finns naturligtvis också Försvarsberedningen, där den typen av diskussioner förs.”

Ska förankring kunna ske och bred uppslutning nås – ifall detta nu är ambitionen från regeringens sida – är en informationspunkt vid ett utskottssammanträde i riksdagen näppeligen rätt väg att gå. EU-nämnden har sin funktion men fungerar inte heller för detta. Således finns inte så många andra möjligheter till buds ifall seriösa och meningsfulla partiöverläggningar ska föras än det som regeringens företrädare i form av Ann Linde själv pekade på: Försvarsberedningen.

Enligt den uppgörelse som tecknats mellan de budgetsamverkande partierna (S, MP, C och L) som låg till grund för det försvarsbeslut riksdagen ställde sig bakom i riksdagen under december månad 2020 är väl tanken att den inte ska återkallas från sin för närvarande vilande ställning förrän efter en kontrollstation bortom de allmänna valen 2022.

Med anledning av detta önskar jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Är det ministerns och regeringens ambition att återinkalla Försvarsberedningen före 2022 för breda och seriösa partiöverläggningar angående sådana frågor som uppdateringen av en nationell säkerhetsstrategi, en eventuell solidaritetsförklaring riktad mot Storbritannien post-brexit samt hur vi fortsätter fördjupa relationerna med Finland?