Fråga 2020/21:1690 Åtgärder för att förhindra operation av mödomshinna

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Inom läkarvetenskapen har det länge varit känt att någon mödomshinna inte existerar. Den så kallade mödomshinnan kan beskrivas som ett mjukt och elastiskt slemhinneveck runt slidöppningen, men täcker den inte helt. Men myten om en mödomshinna som spricker vid det första samlaget lever kvar och drabbar unga kvinnor som måste bevisa sin oskuld innan bröllopsnatten.

År 2008 var första gången som förekomsten av kirurgiska ingrepp av den så kallade mödomshinnan hos unga kvinnor med bakgrund i länder och kulturer där det finns ett utbrett hederstänkande kartlades i Stockholm. Den visade på att såväl dåvarande landsting som privata vårdinrättningar utförde operationer.

Kartläggningen visade också att i de djupintervjuer som gjordes, att 14 kvinnor (från 17 års ålder) i Stockholms stad 2006–2007 blivit våldtagna av män av samma etniska ursprung. Förövarna hade enligt rapporten varit medvetna om oskuldskravet på kvinnorna och använt detta som ett maktmedel gentemot dem för att de inte skulle polisanmäla. Tolv av kvinnorna hade inte anmält våldtäkterna eftersom de ansett att en anmälan skulle vara förenad med livsfara. Denna studie är flera år gammal och begränsad i sitt slag, men fortfarande lika talande.

I januari 2021 uppmärksammas operationerna medialt igen, och lite har hänt. Tjejer och kvinnor uppsöker läkarvård och genomgår oetiska operationer för att upprätthålla en förväntad heder som grundar sig på ett föråldrat och synnerligen kvinnokränkande synsätt.

Att Sverige inte har agerat tydligare kan tyckas synnerligen obekvämt. Det är oetiskt, och insatser borde i stället riktas om till stöd, skydd och hjälp för dessa kvinnor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad avser statsrådet att göra för att förhindra att operationer av mödomshinnan eller så kallade oskuldsoperationer utförs i Sverige?