av Kristina Yngwe (C)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Sjöfarten är viktig för Sveriges välstånd och handel. Som en av de största färjehamnarna i Sverige är Ystads hamn en naturlig port till Bornholm samt Polen och vidare ut i Centraleuropa. Med sitt strategiska läge på den svenska sydkusten spelar även Ystads hamn en viktig roll för transportindustrin och som leverantör åt det svenska näringslivet. Ystad hamn är klassad som riksintresse, av svenska staten utsedd som central hamn och av EU som comprehensive port.
För att bland annat kunna möta en växande polsk marknad har Ystads kommun satsat på en utbyggnad av hamnen. Som en del i finansieringen har EU godkänt ett bidragsprojekt där Ystad kommuns del av bidraget är 24,8 miljoner euro, motsvarande 25 procent av investeringskostnaden.
Ystad har levererat sin del av avtalet. Hamnen är utbyggd för att kunna ta emot de polska färjorna och i enlighet med EU:s projektkrav. Men på den polska sidan har förseningar lett till att de utlovade EU-medlen riskerar att bränna inne. Kostnaden landar i så fall på Ystads kommuninvånare.
Man kan onekligen fråga sig om det är rimligt att enskilda kommuner ska bära risken för en fungerande sjöfart som gynnar hela Sverige, men oavsett vilket svar man landar i på den frågan står det klart att Ystads hamn nu behöver regeringens hjälp och stöd gentemot EU och Polen för att säkerställa att bidragen från EU betalas ut. Regeringen behöver bland annat omgående ta kontakt med den polska regeringen för att säkerställa att arbetet med att bland annat bygga de utlovade fartygen sätts igång.
Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:
På vilket sätt tänker ministern agera för att säkerställa att Ystads kommun får de EU-medel som man beviljats?