av Nina Lundström (L)
till Statsrådet Jennie Nilsson (S)
Utvecklingen av antibiotikaresistens hotar folkhälsan. Sverige ska arbeta i EU och globalt för en ansvarsfull antibiotikaanvändning, både bland människor och på djur, baserad på medicinska bedömningar. Inom ramen för januariavtalet har partierna enats om insatser på global nivå för att minska antibiotikaanvändningen.
Det är viktigt att fortsätta att förebygga och motverka utbredning av djursjukdomar i Sverige. Virussjukdomar som i dag inte existerar i Sverige, som till exempel PRRS-viruset (porcine reproductive and respiratory syndrome), måste hållas ute. Svenska grisbesättningar är fria från PRRS, men den är spridd hos stamgrisar i många länder.
Virussjukdomar kan leda till sekundära infektioner som behöver behandlas förebyggande med antibiotika. Vid import av levande djur krävs i dag negativ provtagning för PRRS innan djuret får komma in i landet. EU:s nya regler 2021 kan innebära att möjligheten att kräva provtagning kommer att försvinna. Länder med stor grisexport menar att provtagning för PRRS inte får hindra handel med grisar inom EU. Detta innebär att Sverige kommer hindras från att kräva provtagning vid införsel av grisar.
Sveriges åtgärder för förebygga utbrott av PRRS måste fortsätta. Det nationella kontrollprogrammet är den enskilt viktigaste åtgärden. Sverige bör även ta initiativ till förnyade förhandlingar kopplat till virussjukdomar som påverkar djurhälsa negativt och som i sin tur leder till ökad antibiotikaanvändning. Att förebygga utbrott av sjukdomar innebär att antibiotikaanvändningen begränsas.
Antibiotikabehandling ska vara individuell. Det får inte bli en slentrianmässig, etablerad metod för gruppbehandling av djurbesättningar. Friska djur behöver inte antibiotika.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:
Avser statsrådet att agera för att Sverige ska kunna fortsätta med förebyggande åtgärder, såsom provtagning, för att förhindra att smitta som PRRS kommer in i Sverige?