Fråga 2020/21:168 Graviditet och covid-19

av Linda Lindberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor att från och med vecka 36 vara extra försiktiga och undvika att bli smittade eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och innebära risker för den gravida kvinnan.

Samtidigt säger Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, att gravida inte ska ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset.

Kunskapsläget kring hur en graviditet påverkas av covid-19 är oklart, medan studier lyfter fram att en infektion kan verka tillväxthämmande på fostret och framkalla risk för tidig förlossning, säger Jenny Persson Blom, sakkunnig inom smittrisker på Arbetsmiljöverket.

Av den anledningen menar Arbetsmiljöverket att försiktighetsprincipen ska råda – alltså att fler skyddsåtgärder vidtas hellre än för få.

I de fall det inte finns möjlighet för omplacering på arbetsplats bör det rimligtvis vara så att gravida kvinnor som har arbetsuppgifter som innebär kontakt med coronaviruset ska innefattas i de riskgrupper som regeringen tagit fram att gälla vid rätt till förebyggande sjukpenning.

Av den anledningen vill jag ställa en fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att gravida kvinnor som utsätts för exponering för coronaviruset ges rätt till stöd i form av förebyggande sjukpenning?