Fråga 2020/21:1679 Säkerhetsklassade tjänster

av Hans Eklind (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det har kommit till min kännedom att handläggare på Migrationsverkets prövningsenheter, liksom annan operativ personal såsom beslutsfattare, teamledare och assistenter, inte säkerhetsklassificeras. Det innebär att en handläggare som ska bedöma om en sökande kan utgöra en fara för rikets säkerhet själv inte är säkerhetsklassificerad och inte har svenskt medborgarskap. Detta är en orimlig ordning som kan få, och mycket möjligt redan har fått, långtgående konsekvenser. 

Vi vet sedan tidigare att kriminella klaner infiltrerat Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi vet också att den personliga assistansen missbrukas och utnyttjas av släktbaserade nätverk genom den så kallade brukarimporten, som även hanteras av Migrationsverket. Det har även cirkulerat påståenden om att personer blivit nekade medborgarskap av handläggare med annan religiös tillhörighet eller annan klansamhörighet. 

Handläggare med befogenhet att pröva exempelvis medborgarskap besitter en oerhörd makt över en annan människas livsöde. Samtlig ”operativ personal” har dessutom i sin tjänsteutövning tillgång till mycket känslig information om den enskilde sökande, också om personens familjeförhållanden i Sverige och i hemlandet. Om denna makt missbrukas har det svenska myndighetsväsendet inte enbart varit naivt; det har också misslyckats med att skydda individen och samhället. 

Varje asylsökande ska känna sig trygg med att de ord som varje utredning inleds med – den om tystnadsplikten, ”att vederbörandes uppgifter inte röjs för någon utomstående obehörig part” – faktiskt efterlevs. Att det pågår ”flyktingspionage” är något som Säkerhetspolisen särskilt lyft fram. 

Samtlig operativ personal har även tillgång till uppgifter i ärenden som är av sådan natur att den ska föredras för Säkerhetspolisen, såsom remissinstans i asylärenden, men även av vikt för Säkerhetspolisens vidare uppdrag att ”förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen. Det gör vi för att skydda det demokratiska systemet, medborgarnas fri- och rättigheter samt den nationella säkerheten.” 

Underlåtenhet att uppmärksamma säkerhetsindikationer i asylprocessen, eller i tillståndsprocessen, får konsekvenser även inför beviljandet av svenskt medborgarskap. 

Därför är det utomordentligt viktigt att Migrationsverkets personal säkerhetsprövas vid en anställning. Den enskilde tjänstemannen ska inte ta någon annan hänsyn, eller ha några andra lojaliteter, än att säkerställa att Migrationsverkets verksamhet bedrivs rättssäkert. Det handlar också om att säkerställa att verkets verksamhet sker i nära samarbete med andra myndigheter, såsom Säkerhetspolisen, för att vi ska ha en fungerande statsförvaltning som åtnjuter medborgarnas förtroende. 

Migrationsverket presenterade en utredning av situationen för två år sedan. En utredning Migrationsverket fortfarande anser aktuell, men vars slutsats är att ”ingen lag eller förordning som ger Migrationsverket rätt att generellt ställa upp krav på svenskt medborgarskap för anställning [finns]”. Migrationsverket anser därmed att regeringen behöver agera för att komma till rätta med denna orimliga situation. 

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Mot bakgrund av ovan anförda text samt genomförd utredning; anser ministern att tjänster på Migrationsverkets prövningsenhet ska säkerhetsklassificeras och vilka åtgärder vidtar ministern i så fall?