Fråga 2020/21:1677 Prioriteringsordningen avseende covid-19-vaccinationen

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är av helt avgörande betydelse att prioriteringsordningen av covid-19-vaccinationen i Sverige präglas av jämlikhet och likabehandling. Det är bokstavligt talat livsviktigt att först prioritera covid-19-vaccin till äldre, till medicinska riskgrupper och till vårdpersonal. Åldern är enligt experter en avgörande riskfaktor.

Det är i ljuset av ovanstående ett mycket märkligt besked som gavs av regeringen och Folkhälsomyndigheten den 4 februari avseende vilka grupper som ska ingå i fas tre av de fyra uttryckta prioriteringsgrupperna. ”Materiella förhållanden, arbetsvillkor, psykosociala aspekter och levnadsvanor” ska vägas in när turordningen bestäms för vem som ska prioriteras.

Det som framgår av Folkhälsomyndighetens prioritering är då bland annat att ”papperslösa” ska prioriteras och ingå i fas 3. Detta kommer medföra ett antal problem och ifrågasättanden av legitimiteten avseende hanteringen av covid-19-vaccinationen. Den allmänna vaccineringen av befolkningen i Sverige ska vara just allmän, säker och jämlik.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Står ministern fortfarande fast vid den prioritetsordning som ministern och Folkhälsomyndigheten presenterade den 4 februari, och varför är det i så fall viktigt att till exempel ”papperslösa” i varierande ålder ska få covid-19-vaccin före svenska medborgare i åldern 50–59 år?